Macron druk op pauzeknop in Frans-Brits visserijgeschil | De Tijd

2021-11-03 06:01:38 By : Ms. Amy Tang

Frankrijk schort maatregelen tegen Britse vissersboten voor twee dagen op. Ultiem overleg op donderdag moet een oplossing bieden. Het alternatief is een visserijoorlog in het Kanaal.

'De Britten komen met nieuwe voorstellen. We merken wel waar we zijn ontstaan', de Franse president Emmanuel Macron maandagavond aan journalisten in Glasgow. 'Wij nemen geen doorgaan met onderhandelen.' Ultieme onderhandelingen komen er donderdag in Parijs tussen de Franse minister voor Europa, Clémence Beaune, en de Britse brexitminister David Frost. Dan moet de doorbraak in het visserijconflict een feit zijn.

De inzet van het conflict is de toekenning van boten van vislicenties aan Franse. Frankrijk beschuldigt het Verenigd Koninkrijk dat het moedwillig een reeks licenties voor Franse boten achterhoudt en zo de afspraken in het brexitverdrag heeft geschonden. Het Verenigd Koninkrijk stelt dat het 98 procent van de licenties heeft. Maar volgens Frankrijk gaat het om 90 procent en de niet-toegekende licenties zijn toevallig voor Franse boten, op vijf Belgische na. Het gaat niet om Britse licenties, maar ook licenties die het Kanaaleiland Jersey moet alleen verstrekken. Jersey is voor zijn visserijactiviteiten totaal op Franse havens.

Eind vorige week werd een Schotse trailer in Le Havre aan de ketting gelegd door de Franse gendarmerie. Volgens Frankrijk had de boot illegaal 2 ton Sint-Jacobsschelpen opgehaald. Frankrijk dreigde ook met harde maatregelen vanaf 2 november. Britse boten zullen niet meer mogen aanleggen in een Franse haven om hun vangst aan land te brengen. Ook de douanecontroles tussen het VK en Frankrijk verscherpt worden. Tien slotdreigde Frankrijk ermee de prijzen van de stroomlevering naar het VK en de Kanaaleilanden te verhogen.

Overleg tussen Macron en Britse premier Boris Johnson zondag geleverd de niets op. Beide heren op hun standpunt staan, maar de onderhandelingen werden wel hervat. Bijna het VK met tegenmaatregelen en een verscherpte controle op Europese boten. Het uitstellen van het ultimatum doet de spanning wat verdwijnen, maar het conflict blijft voortsluimeren. Maandag waren de Franse en Britse vissersboten al uit elkaars territoriale wateren als voorzorgsmaatregel.

Het Frans-Britse visserijconflict speelt tegen de achtergrond van het probleem met de Noord-Ierse grens. Bij de brexit vereiste die grens in de zee te leggen, zodat er geen grens werd tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek moet worden. Londen wil dat veranderen, onder meer onder druk van de Noord-Ierse unionisten die zich de laat gelaten voelen. De onderhandelingen over dat dossier tussen Europa en het VK blijven aanslepen.

In Europese kringen verdenkt men Johnson van dat hij aanstuurt op een confrontatie en dat hij artikel 16 van het verdrag wil inroepen om eenzijdig de afspraken over Noord-Ierland op te zeggen. Wat hem nu tegenhoudt, is de klimaattop in Glasgow. Het visserijconflict met Frankrijk biedt Johnson de gelegenheid om de schuld in de Franse schoenen te schuiven.

Het defensieverdrag dat het VK met de Verenigde Staten en Australië heeft afgesloten, zit Frankrijk ook hoog. Frankrijk creëert een miljardencontract voor de levering van duikboten aan Australië. Dat voedt ook de andere stammen die tussen beide landen bestaan ​​​​sinds het VK uit de Europese Unie te stappen.